Papirne kese se svrstavaju u kategoriji papirne reklamne galanterije. Najčešće su sa ravnim dnom i lako su sklopive zbog bočne dvostruko savijene konstrukcije. Kese proizvedene od natron papira imaju drške od umetnutog kanapa ili upletenog i ispresovanog lepljenog natron papira. Takođe, drugi tip reklamnih papirnih kesa koje su plastificirane mogu imati takve papirne drške ili drške od sintetičkog, pamučnog ili satenskog kanapa koji je provučen kroz postojeće bočne rupe na kesi.

Plastificirane kese su istog načina konstrukcije ali su kvalitetnije, veće nosivosti i delimično su vodootporne zbog spoljne plastifikacije. Plastifikacija je mat ili sjajna. Ojačanja za dno oba tipa kesa se radi od tripleksa. Brendiranje papirnih kesa se može vršiti pre njihovod sklapanja i plastifikacije ili naknadno sa papirnim samolepljivim nalepnicama,pvc folijom ili sito štampom. Koriste se razne veličine, širine 200-450mm, visine 200-500mm i debljine 70-250mm.Dimenzije zavise od gabarita robe koja se najčešće tako i reklamira.

Na papirne kese stavljaju se osnovni podaci kompanije, adrese, kontakti, naziv i vrsta proizvoda, logo brenda i slični podaci.