Definicija knjiga je činjenica da uživamo u rekreativnom čitanju i koristimo knjige da bi naučili stvari koje ranije nismo znali ili razumeli. Knjige se pišu i štampaju u razne svrhe, zbog toga imamo žanrove.

Koliko košta štampanje knjige? Ovo je pitanje koje postavlja većina novih autora i marketinških profesionalaca koji štampaju brošure i druge materijale.

Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir prilikom izračunavanja troškova štampanja brošure, uključujući: količinu, format, broj stranica, povez ( boširani, binder, tvrd), sjaj ili mat plastifikacija, vreme štampe, štampa u boji ili crno belo. To su primarni faktori odlučivanja za cenu.

Knjige se uglavnom štampaju u A5 ili B5 formatu. Kod nas u štampariji dosta se štampa i u A4 i B4 formatu.

Bez obzira odaberete li štampu, mek povez, spiralno odštampana brošura ili štampa brošura u obliku žice, tvrdi povez ..Svaka vrsta povez knjiga ima svoju vrstu potrošnog materijala za povezivanje. Povezi postoje broširani (šiven povez + binder), mek povez (binder) i tvrdi povez (šivena knjiga) Vrsta poveza važna je iz više razloga koliko koštaju. 

Od mnogih vrsta faktora, vrsta papira dramatično ne menja troškove štampanja knjiga i brošura kao ostalo navedeno. Štampanje 100 knjiga/komad se dosta razlikuje od štampanje kjniga u tiražu od recimo 500 komada. Papir prilagođava cenu gore ili dole, obično je to ofsetni papir 90g(radi se i na ostalim recimo 120g) i kunstdruk 90-130gr.Štampanje knjige u četiri boje je skuplje od štampanja u crno beloj tehnici.

CIP i ISBN broj.

Kod nas u štampariji Jeftina Štampa se  ne može dobiti CIP i ISBN broj. To morate sami da završite ili sa svojim izdavačem. Na sajtu Narodne biblioteke Srbije možete da dobijete više informacija i ISBN i CIP brojevima

CIP BROJ

Kataloški zapis u publikaciji – CIP (Cataloguing in Publication) Narodna biblioteka je ovlašćena za izradu. Za izdavače iz Vojvodine izrađuje Biblioteka Matice Srpske u Novom Sadu.

ISBN BROJ

ISBN (International Standard Book Number - Međunarodni standardni broj knjige) je ISBN je međunarodni standardni broj knjige. ISBN-ovi se sastoje od 13 cifara.  ISBN-ovi se izračunavaju pomoću određene matematičke formule i uključuju kontrolnu cifru za potvrdu broja. Ovaj broj se odnosi i na elektronske publikacije.

Sad kad znate koji aspekti porudžbine brošura, knjiga će Vam uštedeti, vreme je da poručite knjigu.